Dátum: 2017 augusztus 20. (vasárnap) | István

hírek

Futsal az UTE utánpótlásában!

Futsal szakosztály 2016-11-04 Megtekintések száma: 2236

Moskovits Gáborral, a  kis korosztály szekcióvezetőjével beszélgettünk arról, hogy újra lesz Futsal oktatás itt, az UTE-nél. Az interjúból kiderül, miért tartja fontosnak a szakmai vezetés a teremfoci bevezetését a képzésbe, hogy hogyan lehet behelyezni a játékstílusunkat a kisjátékba, és képzése hogyan hat a nagypályás játékosainkra.Milyen céllal kerül bevezetésre az utánpótlásunkba a futsal ?

Az elmúlt másfél év dinamikus fejlődése kapcsán sokat beszélgettünk Fórián Zsolttal, hogy hogyan is lehetne töretlenné, és talán még gyorsabbá tenni előrelépésünket. Mind a ketten azt gondoljuk, hogy a futsal az egyik ilyen lehetőség. Zsolt baráti viszonyt ápol Turzó Józseffel, a Mezei-Vill NB1-es futsal csapat edzőjével, akivel közös szakmai anyaguk is van.


Az elmúlt években folyamatosan figyelemmel kísértem a hazai és a nemzetközi futsal eseményeket. Azt látom, hogy egy jól képzett futsal játékos technikás, gyorsan képes jó döntéseket hozni, erős az 1:1 elleni játékhelyzetben, és képes 1-2 érintőben gyorsan játszani. Ezek a tulajdonságok nagyon fontosak az UTE játékstílusában is. Véleményem szerint ilyen játékosokat úgy tudunk nevelni, ha az edzéseken folyamatosan játékhelyzetekkel szembesítjük őket, ahol a megtanult alapelvek alapján elvárjuk tőlük a lehető leggyorsabb megoldásokat.

Ezeket a játékhelyzeteket természetesen kisjátékokba helyezzük, így szinte észrevétlenül sajátítják el a megoldásukat a gyerekek. Ezek az edzéseszközök mind megtalálhatóak a mi képzési filozófiánkban is, így nem állt eddig sem távol tőlünk a "futsal-képzés".

Abban biztos vagyok, hogy labdarúgásunk minden problémáját a futsal nem képes megoldani, de bizonyos korig igenis sikeresen tudja támogatni a gyerekek fejlődését. 
Ezek az okok vezettek azon döntésünkhöz  Fórián Zsoltival, miszerint a kis korosztályos csapataink képzésébe beintegráljuk a futsalt is.Mik az első lépések?


Két részre bontanám a terveinket. Az egyik a játékosok képzése. A téli időszakban csapataink heti 1-2 alkalommal teremben fognak készülni, futsal edzésekkel. Emellett az U11-es BLSZ futsal-bajnokságban négy, míg az U13-ban három csapattal indulunk el. 2018-ban a Szilágyi úton felépülő Sportcsarnokban pedig még komolyabb terveket is megfogalmazhatunk.

Zsolttal  az eddigi munkáink során is versenyeztettük a kis korosztályos csapatainkat megyei futsal-bajnokságokban, és azt tapasztaltuk, hogy sikeresen megtámogatja a képzési rendszerünket, amely arra épül, hogy kis területen, nyomás alatt is meg tudják oldani a játékhelyzeteket a gyerekek.


A másik hasonlóan fontos szegmens az edzők képzése. Az MLSZ által szervezett Futsal edzői képzésen jelenleg Tóvizi Tamás és én is részt veszünk. Azért jelentkeztünk erre az edzőképzésre - bár nekem A licencem, Tamásnak pedig B licence van -mert szeretnénk folyamatosan bővíteni a tudásunkat, amellyel a gyerekek oktatási színvonalát is tudjuk emelni. Ezen a képzésen a volt szövetségi kapitány, Kozma Mihály, aki szinte hihetetlen szakmai tudással felvértezett, általam nagyon tisztelt  Turzó József, és még számos nagy nevű szakember értékes előadásait hallgathatjuk meg.

Terveink között szerepel, hogy Tóvizi Tomi és én a jövő évi felsőfokú képzésen is részt vegyünk. Több kollégánk a gyermek szekcióból pedig az alapfokú tanfolyam elvégzését tervezik. Ezzel is szeretnénk még komplexebb, még sokoldalúbb tudást adni a játékosaink számára.

UTE Labdarúgó Akadémia

hírek

információk

Kedvelj minket a Facebookon!

1%

UTE az utánpótlásértAdószám: 18165159-1-41